برنامهنویسی و طراحی سایت دو حوزه متفاوت اما مرتبط با هم هستند! شاید در نگاه اول هر دو یک شغل به نظر برسند، اما تفاوتهای اساسی در نقشها، مهارتها و اهداف آنها وجود دارد. برنامهنویسی به عنوان بخش پشتصحنه، وظیفه دارد تا منطق و عملکرد یک وبسایت یا نرمافزار را پیادهسازی کند، در حالی که طراحی سایت به خلق تجربه بصری برای ظاهر سایت میپردازد. یک برنامه نویس علاوه بر کدنویسی برای یک سایت میتواند برای موبایل یا دسکتاپ هم کدنویسی کند. این دو حوزه به یکدیگر وابستهاند و با همکاری نزدیک، تجربهای کامل را برای کاربران فراهم میکنند. در ادامه در مورد اینکه طراحی سایت چیست و شغل برنامه نویسی یا طراحی سایت کدام بازار بهتری دارند، توضیح میدهیم.
طراحی سایت چیست؟
طراحی سایت (Web Design) فرآیند راه اندازی سایت با کدنویسی یا با ابزارهای آماده است، ساخت چیدمان صفحات، انتخاب رنگ، فونت نوشتهها، منوها و هر یک از اجرای سایت را طراح سایت انجام میدهد. برای طراحی به دو بخش فرانتاند و بکاند تقسیم میشود.
برنامه نویسی فرانت اند در ابتدا با HTML و CSS بود و سایتها دارای ظاهری ساده و امکانات کم بودند، اما امروزه با گسترش زبان جاوا اسکریپت و وجود فریمورکهای مختلف مانند Vujs و React میتوانید سایتهای تعاملی با امکانات بیشتر طراحی کنید. هدف اصلی طراحی سایت این است که تجربه کاربری (UX) خوبی برای بازدیدکنندگان فراهم شود و همچنین ظاهر سایت به گونهای جذاب و منظم باشد.
کدنویسی برای اجرای دستورات در سایت بر عهده برنامه نویس بک اند است، به عنوان مثال کارهایی مانند ذخیره اطلاعات در پایگان داده، دریافت اطلاعات از کاربران از طریق فرمها، خرید، ثبتنام کاربران و پردازش پرداختها و هر اقدام دیگری که در سایت انجام میشود توسط کدنویسان بک اند انجام میشوند. در مقاله برنامه نویس بک اند چیست در مورد زبانهای برنامه نویسی پرطرفدار این حوزه اطلاعات بیشتر را بخوانید. پس به صورت خلاصه تا اینجا با این آشنا شدیم که طراحی سایت کلیه اقدامات برای طراحی و ساخت یک سایت با زبانهای برنامه نویسی است.
مهارتهای مورد نیاز در طراحی سایت
برای طراحی سایت می توانید به صورت تخصصی به سراغ یکی از زبان های برنامه نویسی بک اند یا فرانت اند بروید. یک طراح سایت نیاز به مهارت های زیر دارد:
- مهارت ها پایه: CSS ،HTML، آشنایی با یک ابزار گرافیکی مانند فتوشاپ، آشنایی با یک محیط توسعه IDEs مانند VScode
- برنامه نویسان فرانت اند: یادگیری فریمورکهای معروف مانند ری اکت
- برنامه نویسان بکاند: یادگیری یکی از زبانهای برنامه نویسی مانند C# ،PHP،Python ،Java
- مهارتهای نرم:توانایی مدیریت پروژه، توانایی برقرای ارتباط با دیگر تیمها، یادگیری دائمی
با کسب مهارتهای بالا میتوانید یک طراح سایت شوید. البته در مقاله چگونه طراح سایت شویم؟ مسیر یادگیری طراحی سایت را به صورت کامل توضیح دادهایم.
مدت زمان یادگیری طراحی سایت
طراحی سایت با کدنویسی نیاز به زمان و تمرین عملی دارد. بنابراین، باید وقت زیادی را صرف تست کدها و انجام عملی طراحی سایت کنید. علاوه بر تمرین، تکرار نیز ضروری است تا کدنویسی در ذهن شما ماندگار شود. اگر بخواهید طراحی سایت را با وردپرس یاد بگیرید، حدود 1 تا 3 ماه زمان کافی است. اما برای یادگیری طراحی سایت با کدنویسی، به 6 ماه تا یک سال زمان نیاز دارید. البته این زمانها تقریبی هستند و به علاقه، سرعت یادگیری و زمانی که در روز میتوانید اختصاص دهید، بستگی دارند.
بازار کار طراحی سایت
با گسترش اینترنت و استفاده از کامپیوتر، شغل برنامهنویسی و طراحی سایت در دهه اخیر بازار کار خوبی پیدا کرده است. در حال حاضر،کسبوکارهای زیادی به دنبال داشتن سایت به عنوان یکی از کانالهای مؤثر برای معرفی خدمات و فروش هستند. همچنین آژانسهای طراحی سایت و شرکتهای بزرگ به دنبال طراح سایت یا توسعهدهنده وب هستند. با توجه به گستردگی این حوزه موقعیتهای شغلی زیادی برای طراحان سایت در سایتهای کاریابی یا کسانی که به صورت فریلنسری کار میکنند، وجود دارد.
طراحی سایت چقدر درآمد دارد؟
در سایتهای کاریابی حقوق طراحان سایت از 15 میلیون به بالاست اما درآمد یک طراح سایت به عوامل مختلف مانند تعداد پروژههایی که دارد، میزان تخصص و محل کار او بستگی دارد. یک فرد متخصص با چند پروژه مسلما درآمد بالاتری نسبت به یک تازه کار با یک پروژه دارد. هر چقدر در سطح حرفهای تری باشید و بتوانید پروژههای بزرگتر را مدیریت کنید، درآمد بیشتری خواهید داشت.
برنامه نویسی چیست؟
برنامهنویسی فرآیند طراحی، نوشتن، آزمایش و نگهداری کدهایی است که برای ایجاد نرمافزارها، اپلیکیشنها، و سیستمهای مختلف استفاده میشود. با استفاده از کدهای زبانهای برنامه نویسی میتوانید دستورات مدنظرتان را اجرا کنید به عنوان مثال یک نرم افزار تحت دسکتاپ برای انجام کارهای حسابداری طراحی کنید و یا یک اپلیکیشن موبایل برای نوشتن یادداشت طراحی کنید. برنامهنویسی بهطور خلاصه یعنی تعیین یک سری دستور برای اجرا شدن توسط رایانه به منظور رسیدن به هدفی دلخواه.
برنامه نویسان وظیفه نوشتن کد با دستورات زبانهای برنامه نویسی، اجرای کد، رفع خطا، بهینه سازی و نگهداری کدها را به عهده دارند. همانطور که گفتیم برنامه نویسان میتوانند به صورت تخصصی در فرانت اند و بک اند طراحی سایت کار کنند و یا در طراحی اپلیکیشن، برنامه نویسی بازی و برنامه نویسی سیستم فعالیت کنند.
مهارتهای مورد نیاز برای برنامه نویسان
یک برنامه نویس باید مهارتهای پایه را همانند طراح سایت تسلط داشته باشد اما انتخاب زبان برنامه نویسی معمولا به حوزهای که میخواهد وارد شود بستگی دارد، به عنوان مثال طراحان سایت بک اند به سراغ PHP و Python میروند و کسانی که به دنبال اپلیکیشن موبایل هستند سراغ زبان جاوا میرند. به صورت خلاصه یک برنامه نویس نیاز به تسلط در مهارتهای زیر را دارد:
- مهارتهای پایه: آشنایی با CSS، HTML، آشنایی یک محیط توسعه IDEs مانند VScode
- مهارتهای نرم: توانایی مدیریت پروژه، توانایی برقرای ارتباط با دیگر تیمها، یادگیری دائمی
- تسلط به زبانهای برنامه نویسی: یک برنامه نویس با توجه به حوزهای که انتخاب میکند میتواند یکی از زبانهای C#، PHP، Python، Java
بازار کار و درآمد برنامه نویسان
برای برنامه نویسان هم در حال حاضر بازار کار خوبی وجود دارد و اگر به یک زبان به صورت تخصصی مسلط شوید، میتوانید درآمد بالایی داشته باشید. برنامه نویسان با توجه به میزان تخصص و سطحی که دارند درآمدشان از 15 میلیون تا 100 میلیون متفاوت است.
برنامه نویسی یا طراحی سایت کدام درآمد بیشتری دارد؟
همان طور که در بالا دیدید حقوق برنامه نویس و طراح سایت از 15 میلیون به بالاست و میزان درآمد هر کدام به سطح تخصص، محل کار و تعداد پروژهها بستگی دارد، مسلما یک توسعه دهنده وب در سایت بزرگ درآمد بیشتری نسبت به طراح سایت یک شرکت کوچک دارد.
یکی از مزیتهای برنامه نویسی و طراحی سایت این است که میتوانید به صورت فرلینسری با شرکتها از سراسر دنیا کار کنید و درآمد دلاری داشته باشید. بنابراین برای انتخاب هر کدام از حوزههای کاری مطمئن باشید بازار خوبی برای برنامه نویسان و طراحان سایت وجود دارد و هر چقدر مهارت بیشتری داشته باشید و بتوانید پروژههای تخصصی بیشتری داشته باشید، درآمد بیشتری در پیش رو دارید.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و به سوالات شما در مورد طراحی سایت و برنامه نویسی پاسخ داده باشیم و راحتتر شغل دلخواهتان را پیدا کنید. اگر سوالی دارید در قسمت دیدگاهها با ما به اشتراک بگذاربد.