در ادامه مفاهیم اولیه برنامه نویسی وردپرس را معرفی کرده و سپس گامهایی که برای یادگیری برنامه نویسی وردپرس باید طی کنید را به طور خلاصه بیان میکنیم.
زبان برنامه نویسی وردپرس چیست؟
زبان برنامه نویسی وردپرس یکی از محبوبترین زبانهای کدنویسی تحت وب است که برای طراحی سایتهای پویا و توسعه وب سایت (Web Developement) استفاده میشود.
PHP زبان هسته وردپرس است که تقریبا همه افزونهها و قالبها با آن نوشته میشوند. PHP یک زبان برنامه نویسی چند منظوره منبع باز (Open Source) با کاربرد گسترده است که سمت سرور اجرا میشود و توسعه دهنده وردپرس باید به آن مسلط باشد.
وردپرس با استفاده از PHP که یک زبان برنامه نویسی منبع باز است نوشته شده است. زبان برنامه نویسی WordPress برای طراحی و توسعه قالب و افزونه به کار میرود.
PHP تنها زبانی نیست که در وردپرس استفاده میشود؛ زبان برنامه نویسی وردپرس ترکیبی از HTML، CSS، Javascript، JQuery، React، PHP است و برای یادگیری برنامه نویسی وردپرس باید با این 4 زبان نیز آشنا باشید. در کل زبانهای تحت وب به 2 دسته زیر تقسیم میشوند، که 4 زبان اصلی در این دو دسته قرار میگیرند:
زبانهای بک اند (سمت سرور)
زبان برنامه نویسی وردپرس، زبان سمت سرور است و روی عملیاتی تمرکز دارد که کاربر نمیتواند داخل سایت ببیند. در واقع یک توسعه دهنده بک اند تضمین میکند که این عملیات در سایت شما به درستی انجام شود. این عملیات شامل ارتباط با دیتابیس، منطق بک اند، درج و حذف اطلاعات از دیتابیس، انتقال اطلاعات، واسط برنامه نویسی کاربردی (API)، معماری و سرورها است؛ همه عملیاتی که در پنل مدیریت وردپرس انجام میشود یعنی همان ثبت و ذخیره اطلاعات، با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP انجام میشود.
زبانهای فرانت اند (سمت کاربر)
زبان فرانت اند یک زبان برنامه نویسی محسوب نمیشود بلکه جزو زبان نشانه گذاری (Markup Language) است که برای طراحی ظاهر صفحات وب به کار میرود. جاوا اسکریپت، CSS و HTML زبانهای فرانت اند یا سمت کاربر هستند و هر چیزی که در صفحه سایت برای کاربر قابل مشاهده است با این کدها طراحی میشود.
در واقع طراحی و ظاهر یک صفحه وردپرس با کدهای HTML و CSS انجام شده و عملیات ثبت، ذخیره سازی و مشاهده اطلاعات توسط کدهای سمت سرور انجام میشود. در دوره فرانت اند صفر تا صد کدنویسی کلاینت آموزش داده شده و شما میتوانید با گذراندن این دوره به یک متخصص فرانت اند حرفهای تبدیل شوید.
پایگاه داده وردپرس چیست؟
عملکرد هر زبان برنامه نویسی با یک دیتابیس، کامل میشود؛ زبان پی اچ پی هم از این قائده مستثنی نیست و از پایگاه داده MySQL استفاده میکند. در واقع وردپرس از سیستم مدیریت پایگاه داده یا بانک اطلاعاتی MySQL استفاده میکند که تمام اطلاعات سایت مثل نوشتهها، اطلاعات کاربری، پسوردها و محصولات در آن ذخیره میشوند؛ یادگیری و داشتن مهارت کار با آن برای طراحی و ساخت قالب و افزونه ضروری است.
نقشه راه یادگیری برنامه نویسی وردپرس
حالا که با مفاهیم اولیه برنامه نویسی وردپرس آشنا شدید بیایید ببینیم که چگونه میتوان برنامه نویسی وردپرس را یاد گرفت و تبدیل به یک توسعه دهنده WordPress شد؟ در این بخش به طور خلاصه به نکات مهم و اقدامات موردنیاز برای یادگیری وردپرس و طراحی قالب اشاره میکنیم:
آشنایی با مفاهیم مقدماتی؛ پیش نیاز یادگیری برنامه نویسی وردپرس
اگر مبتدی هستید و تجربه کدنویسی ندارید قبل از اینکه مهارتهای فرانت اند و بک اند را یاد بگیرید باید کار با وردپرس را بلد باشید و با این پلتفرم و قابلیتهای آن آشنا شوید. این قابلیتها شامل کار با پیشخوان، ایجاد پست و برگه، بارگزاری تصاویر در رسانه، کار با منوها، تنظیمات افزونهها و غیره میشود.
یادگیری زبان های برنامه نویسی وردپرس HTML، CSS، PHP و جاوا اسکریپت
سیستم مدیریت محتوای وردپرس به دانش کدنویسی نیاز ندارد ولی به عنوان یک توسعه دهنده و برای عیبیابی و اشکال زدایی باید اصول اولیه کدنویسی را بلد باشید. مهمترین زبانهای برنامه نویسی وردپرس، 4 زبان HTML، CSS، PHP و جاوا اسکریپت هستند؛ برای شروع بهتر است HTMl و CSS را یاد بگیرید زیرا جاوا اسکریپت و PHP به این زبانها وابسته هستند. در گام بعدی به سراغ یادگیری PHP بروید همین 3 زبان برای توسعه وردپرس کافی هستند اما با یادگیری جاوا اسکریپت به یک برنامه نویس و توسعه دهنده وردپرس حرفهای تبدیل خواهید شد.
طراحی یک صفحه اولیه با HTML
برای یادگیری برنامه نویسی وردپرس بهتر است بعد از آشنایی و یادگیری مفاهیم اولیه HTML مثل تگها، نحوه ایجاد لینکها و جداول، یک صفحه با چیدمان مناسب با هدر و فوتر ایجاد کنید.
چیدمان و استایل عناصر صفحه با CSS و HTML
با استفاده از css میتوانید فونت، رنگ، استایل و چیدمان صفحه و المانها را تغییر دهید.
انتخاب فیلد تخصصی در برنامه نویسی وردپرس
بعد از یادگیری مفاهیم مقدماتی و زبانهای برنامه نویسی، به عنوان وردپرس دولوپر باید یکی از شاخههای توسعه وردپرس را انتخاب کرده و در آن متخصص شوید.
- توسعه هسته وردپرس (Core Development)
- توسعه قالب
- توسعه پلاگین یا پلاگین نویسی
- توسعه API
ایجاد یک محیط توسعه برای تست
نصب یک محیط توسعه برای هر توسعه دهنده وردپرس ضروری است تا بتوانید هر تغییری که در افزونه یا قالب میدهید را به طور آنلاین مشاهده کنید. با راهاندازی لوکال هاست با ابزارهایی مانند Xamp و نصب وردپرس، امکان شبیه سازی هاست روی ویندوز را خواهید داشت.
مدیریت پایگاه داده (Database Management)
یکی از مفاهیمی که در آموزش برنامه نویسی وردپرس اهمیت دارد مدیریت پایگاه داده است. اطلاعاتتان را درباره جداول پایگاه داده که در هنگام نصب وردپرس ایجاد میشوند بالا ببرید؛ بدانید که هر جدول چه کاربردی دارد و چه اطلاعاتی ار در خود ذخیره دارد.
کار با جاوا اسکریپت و PHP، درک ساختار قالب و طراحی پوسته وردپرس، سایر مراحل برنامه نویسی وردپرس هستند.
یک توسعه دهنده وردپرس (WordPress Developer) چه کارهایی انجام میدهد؟
یک توسعه دهنده وردپرس مسئولیت توسعه بک اند و فرانت اند سایت وردپرسی را به عهده دارد. به طور کلی وظایف یک توسعه دهنده وردپرس عبارتند از:
- طراحی و توسعه ویژگیها و عملکردهای جدید برای سایت وردپرسی
- تبدیل نیازهای مشتری به مشخصات فنی در سایت
- پیاده سازی معماری یک وب سایت
- نوشتن، تست و اشکال زدایی کدهای وردپرس
- طراحی پلاگین، قالب یا ماژولهای سفارشی
- توسعه بک اند و فرانت اند سایت
- ارتباط با مشتریان
- مدیریت چند پروژه به صورت همزمان
- پشتیبانی و نگهداری سایت