شرکت «اپل» یا «نایکی» را ببینید! نامهایی ساده، اما فوقالعاده اثرگذار که فرهنگ جدیدی را در جهان تکنولوژی و استایل اسپرت در سراسر این سیاره، پایهگذاری کردهاند یا فکر کنید که «کوکاکولا» چطور یادآور شادی در لحظات خوش زندگی مردم جهان است. انتخاب یک نام درخشان برای برندتان، شروع قصهای است که میتواند ورق را به نفع کسبوکار شما برگرداند. اگر میخواهید یک امپراتوری بسازید، باید بهدنبال کلمهای بگردید که جادوی خاص برندتان را نشان بدهد؛ اما چطور میشود چنین کلمهای را خلق کرد؟ این مقاله، یک راهنمای تمامعیار برای آموزش کامل انتخاب اسم برند است. آمادهاید تا داستان برندتان را با یک نام کوبنده و بهیادماندنی شروع کنید؟
چرا انتخاب نام برند خوب اهمیت دارد؟
اولین نقطه تماس شما با مشتریها، نام برندتان است! به کسبوکارهای محبوبتان فکر کنید. کدامیک از آنها نام بَدآوا و فراموششدنی دارند؟
درست است که نمیتوان انتخاب اسم برند را تنها عامل پیروزی بیزنسها دانست؛ اما بخش مهمی از هویت کسبوکارتان، با نامی که انتخاب میکنید، معنا پیدا میکند. باور کنید یا نه، یک اسم مناسب و خارقالعاده آنقدری قدرت دارد که بتواند اعتماد ایجاد، کسبوکارتان را از رقبا متمایز و حتی راه را برای موفقیتهای بعدی هموارتر کند! برعکس اگر نامی انتخاب کنید که معنای نادرستی داشته باشد یا از حروف خوشلحنی تشکیل نشده باشد، اعتبارتان را کاهش میدهد و هرچه تلاش کنید، در ذهن مخاطبان نمیماند که نمیماند!
چه نکاتی را در انتخاب نام برند درنظر بگیریم؟
اگر کسبوکاری راه انداختهاید و با اشتیاق فراوان، قصد دارید که نامی درستوحسابی برای آن انتخاب کنید، قبلاز هر چیز لازم است که از چند نکته طلایی سردربیاورید تا بتوانید در انتخاب اسم برند، به همان نتیجهای برسید که آرزویش را دارید.
✔️ بهراحتی تلفظ آن نام، خوب فکر کنید
خودتان را بگذارید جای مشتری و اسمی که انتخاب میکنید را از نگاه او ببینید و با زبان او اَدا کنید! آیا تلفظکردن اسم برندتان، کار شیرین و سادهای است؟ بهتر است هنگام انتخاب، به این نکته توجه کنید که اسم انتخابیتان طوری باشد که بهراحتی بشود آن را تکرار کرد.
✔️ نام تکراری انتخاب نکنید
ممکن است نامی برای برندتان انتخاب کرده باشید و با کمی تحقیق و پرسوجو متوجه شوید که پیشاز شما، این کلمه برای برند دیگری ثبت شده است. در چنین موقعیتی میتوانید اسم تکراری روی برندتان بگذارید؛ اما مطمئن باشید که بهعنوان کسبوکاری خلاق و خوشفکر شناخته نخواهید شد و نسخه درجهدو در انتخاب اسم برند به حساب میآیید.
از طرفی هم میتوانید بیشتر فکر کنید، از نام قبلی دل بکَنید و بهسراغ خلاقیتهای تازه بروید، تا دوباره به نامی هیجانانگیز و دوستداشتنی برسید. نگران نباشید! به تعداد تمامی برندهای دنیا، نام مناسب وجود دارد. کافی است به ذهنتان اجازه بدهید تا جایی که میتواند فکر کند و موتور خلاقیتش را به کار بیندازد.
✔️ از کلمات محدودکننده دور شوید
به اسم برند «مُدمن» فکر کنید! این کمپانی، نامی برای خود انتخاب کرده است که کسبوکارشان را به آیتمهای مردانه محدود میکند. درصورتیکه چنین برندی بخواهد لاین زنانه را نیز به محصولات خود اضافه کند، دیگر این عنوان، کلمهای بیمعنا و متناقص به حساب میآید. بنابراین در انتخاب نام برند (Brand name) سعی کنید که از کلمات محدودکننده دور بمانید و بیشتر به دنبال نامهایی بگردید که نهتنها محدودتان نکند، بلکه به شما اجازه بدهد تا کارتان را هر چقدر میخواهید گسترش دهید!
البته ممکن است هدف کاری شما (مانند برند مدمن!) فقط و فقط یک چیز باشد و یقین کنید که قرار نیست کسبوکارتان پایش را فراتر از هدف اولیه خود بگذارد. در چنین شرایطی، این مجوز را دارید که به نامهای محدودکننده راضی شوید!
✔️ ارزشهای برندتان را منعکس کنید
نام برند شما باید فراتر از یک کلمه باشد؛ یعنی باید بتواند هویت و ارزشهای شغلتان را با آن کلمه منعکس کنید. وقتی یک اسم خاص انتخاب میکنید، به این فکر کنید که چه پیامی قرار است به مخاطبان بدهید؟
مثلاً برند «لپلپ» را درنظر بگیرید. ممکن است فکر کنید چنین کلمهای، چندان معنایی منتقل نمیکند؛ اما اشتباه نکنید! برخی از نامها با توجه به فضای آن کسبوکار متولد میشوند. آوای لپلپ و بامزگی تلفظ آن برای برندی که متعلق به کودکان است، انتخابی هوشمندانه به شمار میرود. اول، ارزشهای کارتان را بشناسید، حسوحال مخاطبتان را درک کنید و سپس نامی انتخاب کنید که با هر بار صدازدنش، آوای هویت برندتان را در آن بشنوید!
✔️ نامی که در ذهنها ثبت شود
این، یکی از مهمترین ویژگیهای نام برند عالی است؛ ماندگاری در ذهن! کلمه یا عبارتی که بهسادگی در ذهنها حک شود و بر سر زبانها بیفتد، بهطرز قابلتوجهی موفقیت شما را افزایش میدهد. برندهایی مانند «گوگل» و «آمازون» نمونههایی از نامهای ماندگار هستند که نهتنها بهراحتی به زبان میآیند، بلکه توانایی ثبتشدن در ذهن را نیز دارند.
✔️ مراقبت باشید که معنای دومی در گویشهای دیگر نداشته باشد
اگر هدفهای بلندپروازانه برای ورود به بازارهای بزرگ سراسر کشور یا حتی جهان دارید، باید مطمئن شوید که در انتخاب اسم برند، بیدقتی نکرده باشید و این کلمه در گویشها و زبانهای دیگر، معنای منفی یا ناخوشایندی نداشته باشد. بعد از انتخاب نام موردنظر، از اطرافیانتان درباره معنای آن سوال کنید و وقتی مطمئن شدید، تیک سبز این بخش را در ذهن خود بزنید!
چگونه نام برند مناسب را انتخاب کنیم؟
برای چنین تصمیم مهمی، نباید بیگدار به آب بزنید! شما نیاز به یک استراتژی برای انتخاب اسم برند دارید. برای انتخاب نام برند مناسب، ۳ مرحله اساسی زیر را باحوصله و انرژی بررسی کنید تا آخر مسیر، به انتخابی اسرارآمیز و تأثیرگذار برسید.
1. تحقیق و شناخت برای کشف هویت برند
در قدم اول، کارآگاهبازی دربیاورید و دقیق به این فکر کنید که مشتریان شما چه کسانی هستند و چه چیزی آنها را جذب میکند؟ مثلاً برند دیجیکالا با شناخت دقیق بازار ایران و فضای کمبود خرید آنلاین مطمئن، نامی را انتخاب کرد که هم بهراحتی یادآوری شود و هم تمامی خدمات خود را منعکس کند. یا برند نایکی، ذرهبین به دست گرفت و متوجه شد که مخاطبان جوان و فعالش، نیاز به حس حرکات و پویایی در برند محبوبشان دارند.
شما هم باید قبلاز شروع این پروسه، به یک دید ۳۶۰ درجه از کسبوکارتان، مشتریها، نیازها و سلایق مشتریان، ارزشهای تیمی خودتان و فرهنگ جامعه هدفتان برسید. وقتی همهچیز مهیا شد و ذهنیت کاملی به دست آوردید، وقتش رسیده که بهسراغ مرحله بعد بیایید!
2. روشنکردن موتور ایدهپردازی؛ جادوی طوفان فکری
حالا وقت آن است برای انتخاب نام برند تجاری که بدون واهمه و بیمحدودیت، تخیلتان را به پرواز دربیاورید! جلسات طوفان فکری (Brainstorming) یک تکنیک خارقالعاده برای انتخاب اسم برند است. کافی است با اعضای تیمتان جمع شوید و گردبادی از ایدههای نو، به راه بیندازید. برای اینکه در جلسات طوفان فکری به نتیجه دلخواهتان برسید، این چند نکته را پیادهسازی کنید:
- آزادانه و دیوانهوار فکر کنید: این جلسه، مخصوص دیوانهترین افراد جمع است! اولین و مهمترین اصل در طوفان فکری این است که همه ایدهها ارزشمند به حساب میآیند؛ حتی احمقانهترین ایدهها! مرحله اول طوفان فکری ممکن است پر باشد از کلمات غیرمنطقی و یا بیارزش! هیچ اشکالی ندارد. بههیچعنوان جلوی این فرایند را نگیرید و اجازه بدهید طوفانی از ایدههای عجیب و غیرمتعارف، روی میز گذاشته شود.
- دنباله ایدههای یکدیگر را بگیرید: یکی از ویژگیهای هیجانانگیز جلسات طوفان فکری در انتخاب اسم برای برند، حضور افرادی با ایدههای متناقض یا تجربههای متفاوت است. این جلسه باید کاملاً تیممحور باشد و همه این افراد بتوانند، ایدههای یکدیگر را کامل کنند. ممکن است کلماتی به ذهن همتیمی شما برسد که شاید هیچوقت در تنهایی به فکرتان خطور نمیکرد. نام بسیاری از برندهای بزرگ جهانی، از همفکری عجیبترین و احمقانهترین افکار جهان بیرون آمده است!
- بازی ذهنی را امتحان کنید: برای اینکه قدرت مغزتان را چندبرابر کنید، از تکنیکهای خلاقانه و بازیهای ذهنی استفاده کنید. برای مثال تکنیک نقشه ذهنی (MindMapping) تکنیکی بینظیر است که در آن یک کلمه مرکزی یا کلیدی نوشته میشود و سپس ایدههای مختلف بهشکل شاخههای یک درخت به همدیگر وصل میشوند. ترکیب و اتصال این فکرها باعث میشود تا درنهایت، هر تیم به اسم درخشان و همهپسند برسد! مثلاً یک برند شرینیپزی که با هدف پخت کوکیهای بزرگ دستساز با مغزهای مختلف، شروع به کار کرد، ممکن است از تکنیک نقشه ذهنی به این شکل استفاده کند.
- جمعبندی کنید: تبریک! حالا بعد از یک جلسه طوفان فکری پُروپیمان، شما با کوهی از ایدههای اسم برند (Brand Name Ideas) روبهرو شدهاید. اکنون نوبت این است که این ایدهها را جمع کنید و از بین آنها، بهترین پیشنهادها را بردارید. در این مرحله، معیارهایتان را فراموش نکنید (هویت برند، پیام برند، هدف کسبوکار، شناخت مشتری).
3. ارزیابی و انتخاب نهایی؛ تست کنید، بعد ثبت کنید
در مرحله آخر، یک نگاه به لیستی که از نامهای جذاب جمعآوریشده در دست دارید، بیندازید. درست مثل یک فیلتر دقیق و سختگیرانه! این اسمهای باقیمانده (که احتمالاً همگی برایتان موردقبول و دوستداشتنی هستند) را براساس معیارهایی مثل تلفظ آسان، معنای درست در زبانهای مختلف، تناسب با هویت برند و منحصربهفردبودن بررسی کنید. بعد نامهای منتخبتان را با یک جامعه هدف کوچک از مخاطبان احتمالیتان به اشتراک بگذارید و از آنها بازخورد بگیرید.
اشتباهات رایج در انتخاب نام برند
حواستان را ششدانگ جمع کنید. یک اشتباه کوچک در انتخاب اسم برند، میتواند مسیر کسبوکارتان را به بیراهه بکشاند و تأثیرات باورنکردنی در محبوبیت یا فروش شما داشته باشد. حتی بعضی اشتباهات در نامگذاری، میتوانند باعث برتری رقبایتان شوند. چه خطاهایی؟
پیچیدگی بیش از حد؛ راهی بهسوی گمشدن در بین برندها
حتماً متوجه شدهاید که بسیاری از افراد در انتخاب اسم برند بهحدی پیچیدگی به خرج میدهند که هیچکس جز خودشان، متوجه زیبایی نام کسبوکارشان نمیشود! این موضوع ممکن است بعد از توضیح و تفسیر صاحبان کسبوکارها، جذاب به نظر برسد؛ اما این استراتژی، روشی شکستخورده در انتخاب عنوان کسبوکار است.
کلماتی که تلفظشان سخت است، طولانی هستند یا املای پیچیده دارند ممکن است بهجای کمک به برندسازی، مخاطبان را گیج کنند. چنین اسمهایی بهراحتی آبخوردن فراموش میشوند! به نام «اسنپ» یا «آپ» فکر کنید! کمتر کسی این برندها را اشتباه تلفظ میکند یا هر بار آن را از یاد میبرد.
کپیبرداری؛ تکنیکی برای دستدوم بودن!
یکی از بزرگترین اشتباهات در انتخاب عنوان برند، کپیبرداری از نامهای موجود است. اینکه فکر کنید شبیهسازی نامتان به اسم برندهای مشهور یا کپیبرداری عیناً آن اسامی میتواند برندتان را به شهرت سریع برساند، فکری بینهایت سادهلوحانه است! این کار، هیچ ارزش و اعتباری برایتان به همراه ندارد و حتی ممکن است در صورت کپیبرداری کامل، کسبوکارتان را با شکایت حقوقی صاحبان مشاغل و دردسرهای قانونی مواجه کند. شما که چنین چیزی نمیخواهید؟!
تمرکز زیاد روی ترندها؛ اسمهای زودگذر و بیدوام!
یکی از دامهایی که بسیاری از صاحبان مشاغل در انتخاب اسم برند، در آن گیر میکنند، ترندهای موقتی و مد روز است! این مدل از نامها شاید در کوتاهمدت جذابیت انقلابی داشته باشند؛ اما به محض اینکه آن ترند از بین برود، نام برند شما کسلکننده و بیارتباط بهنظر برسد. یادتان باشد که کسبوکار شما با هدف ماندگاری، خلق میشود. قرار است نام برندتان تا سالهای سال باقی بماند و محدود به این چند و ماه چند سال نیست. زیرکانه دست به انتخاب بزنید!
چطور بفهمیم اسم برند ما ثبت شده است؟
برای ثبت نام برند باید نکات زیر را در نظر بگیرید.
- ثبت قانونی: مطمئن شوید که اسم انتخابیتان قبلاً ثبت نشده باشد.
- آزادبودن دامنه: مراقب باشید که دامنه اسم برندتان، آزاد و در دسترس باشد.
برای اینکه بتوانید وضعیت قانونی این اسم را چک کنید، سری به سامانه ثبت و جستجوی علائم تجاری بزنید و از آزادبودن آن مطمئن شوید. یادتان باشد که هر نام ثبتشده، فقط ۱۰ سال به شما اختصاص دارد و بعد از این دوره، باید به فکر تمدید دوباره آن باشید.
اسامی خلاقانه برای برند
بیایید به چند ساختار خلاقانه که میتوانید از آنها برای انتخاب اسم برندتان و ایده برای اسم برند استفاده کنید، نگاهی بیندازیم.
✔️ نامهای ترکیبی
اسامی که از دو یا چند کلمه، حرف یا حتی بخشی از کلمات متولد میشوند تا اسمی جدید و جادویی برایتان رقم بزنند. این مدل از اسمها بهخاطر اصالت و جذابیتی که دارند، در ذهنها میمانند. مثلاً برند «گلوباکس» برای کسبوکاری در زمینه خدمات بینالمللی و مشاوره اشاره دارد؛ نامی ترکیبی از دو اسم «گلوبال» به معنی جهانی و «اکس» به معنی جدید و مدرن!
✔️ نامهای توصیفی
اینجور نامها بر اساس تخصص آن برند، انتخاب میشوند. مثلاً «پاتنجامه» برند تولید لباس و «زرماکارون» شرکت تولید ماکارونی است.
✔️ نامهای انتزاعی
اسمهای مندرآوردی که آوای خوشی دارند و با قدرت در ذهنها ثبت میشوند. برای مثال برندی مثل «کوداک»، اسمی کاملاً انتزاعی است که بهسبب نوآوری و قدرت برند به یک نام معتبر در صنعت عکاس تبدیل شده است.
✔️ نامهای استعاری
منظور از این نوع اسامی، نامهای استعارهای و غیرمستقیم است. نامهایی که میتواند به افسانهها، شخصیتهای تاریخی و اسطورهای یا مفاهیم فرهنگی اشاره میکنند و عمق فوقالعادهای به هویت کسبوکارتان میبخشند. مثلاً به اسم «بیمارستان رازی» که به شخصیتی تاریخی اشاره دارد یا «فونیکس» نام پرندهای افسانهای است که از خاکستر خود برمیخیزد.
✔️ نامهایی با ساختار تکرارشونده
نامهای که در آنها چند بخش تکراری یا مشابه (معنادار یا بیمعنی) پشتسرهم تکرار میشوند و صوت بامزهای به وجود میآورند. برای نمونه در انتخاب اسم برندهای معروف «هایبای» یا «لپلپ» یا «کوکاکولا» از تکنیک استفاده شده است.
چند سایت پیشنهاد نام برند
اگر بهدنبال الهامگرفتن هستید و نمیخواهید از نقطه صفر شروع کنید، چند وبسایت وجود دارد که میتوانند فرایند انتخاب اسم برند را برای شما به پروسهای آسانتر تبدیل کنند و علاوهبراین، باعث شکلگرفتن ایدههای جدید نیز بشوند. سایت اسمینا سایت برند یک از جمله منابع معتبری هستند که میتوانید روی آنها حساب باز کنید.
نکته: یکی از ترفندهای پرطرفدار در مسیر انتخاب نام کسبوکار، انتخاب اسم برند با هوش مصنوعی، بهعنوان ابزاری هوشمند و پرقدرت است. کافی است وارد یکی از ابزارهای AI شوید و معیارهایتان را در آن شرح بدهید. با فشاردادن دکمه سرچ، لیستی از خلاقانهترین پیشنهادات را تحویل خواهید گرفت. هوش مصنوعی Gemini و ChatGPT نمونههای آشنا با کاربری آسان برای شماست! امتحانش ضرری ندارد.
در انتخاب نام برند ایرانی، اهمیت خلاقیت و دقت را نباید دستکم بگیرید. موفقیت قطعی کسبوکار شما به اسم آن محدود نشده است؛ اما آمارها نشان دادهاند که یک نام محبوب و پرطرفدار، تأثیر عجیبی روی محبوبیت کل برند میگذارد. پس تا میتوانید ذرهبین به دست بگیرید و در انتخاب اسم برند خود، دقیق عمل کنید.
سوالات متداول
- 7 معیار برای انتخاب نام برند کدامند؟
- مفهوم و پیام
- تلفظ و نوشتار آسان
- تازگی
- ماندگاری در ذهن
- قابلیت ثبت حقوق مالکیت
- قابلگسترش بودن
- کوتاه بودن
- 6 نوع نام برند چه هستند؟
- نامهای توصیفی
- ترکیبی، انتزاعی
- استعاری
- مخفف
- نام خانوادگی و شخصی (موسس)
- نام مکان جغرافیایی