چطور مارکتینگ پلن بنویسیم
این مقاله راهنمایی گام‌ به ‌گام برای تدوین یک برنامه بازاریابی یا مارکتینگ پلن ارائه می‌دهد. از تعریف ماموریت تا شناسایی KPIها، پرسوناهای خریدار و بودجه‌بندی، تمامی مراحل لازم برای موفقیت در بازاریابی بررسی می‌شود.

نوشتن یک نمونه برنامه بازاریابی دقیق و استراتژیک از ارکان موفقیت هر کسب‌وکاری است. چنین برنامه‌ای نه ‌تنها باعث بهینه ‌سازی منابع شما می‌شود، بلکه تمرکز تیم بازاریابی را افزایش داده و به دستیابی به اهداف کسب‌وکار کمک می‌کند. با این حال، تدوین این برنامه می‌تواند چالشی باشد که بسیاری از دیجیتال مارکترها به تعویق می‌اندازند. در این مقاله، به شما مراحل لازم برای تدوین یک برنامه بازاریابی مناسب را آموزش می‌دهیم و همچنین یک نمونه مارکتینگ پلن یا همان نمونه برنامه بازاریابی رایگان ارائه می‌کنیم تا این فرآیند برای شما ساده‌تر و قابل اجرا باشد و بتوانید در این مسیر بهتر عمل کنید.

چطور یک مارکتینگ پلن ایجاد کنیم؟

استراتژی تیم بازاریابی و مارکتینگ پلن باید هر سال با توجه به اهداف جدید سازمان، عملکرد سال گذشته تیم و پیشرفت‌های به‌دست‌آمده، مورد بازبینی و به‌روزرسانی قرار گیرد. تدوین یک برنامه بازاریابی سالانه به شما کمک می‌کند تا اهداف تجاری سازمان یا شرکتی که در آن فعالیت می‌کنید را سریع‌تر و با راحتی بیشتری محقق کنید:

  • ماموریت کسب‌وکار خود را بیان کنید.
  • شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) مربوط به این ماموریت را تعیین کنید.
  • پرسونای خریداران خود را شناسایی کنید.
  • ابتکارات و استراتژی‌های محتوایی خود را توضیح دهید.
  • مواردی که در برنامه‌تان قرار نمی‌گیرند را به وضوح مشخص کنید.
  • بودجه بازاریابی خود را تعریف کنید.
  • رقبای خود را شناسایی کنید.
  • مشارکت‌کنندگان برنامه و مسئولیت‌های آن‌ها را مشخص کنید.

چطور یک مارکتینگ پلن ایجاد کنیم؟

1. ماموریت کسب‌وکار خود را برای ایجاد نمونه برنامه بازاریابی بیان کنید.

این ماموریت باید به طور ویژه برای بخش بازاریابی تنظیم شود، اما همچنان با هدف کلی کسب‌وکار هماهنگی داشته باشد. بهتر است که ماموریت خود را واضح و دقیق بیان کنید، اما نباید بیش از حد جزئیات دهید. در ادامه این برنامه، فرصت کافی برای توضیح بیشتر در مورد چگونگی جذب مشتریان جدید و دستیابی به اهداف خواهید داشت.

16989 5396de66c5f1614f0e5fe988c

مثال: اگر ماموریت کسب‌وکار شما “ارائه بهترین تجربه خرید گوشی هوشمند برای مشتریان” باشد، ماموریت بازاریابی شما می‌تواند “جذب علاقه‌مندان به فناوری، آگاه‌سازی آنها در مورد جدیدترین مدل‌های گوشی هوشمند و تبدیل آنها به خریداران از فروشگاه ما” باشد.

در این مرحله خواندن مقاله برنامه ریزی مارکتینگ چیست و چرا مهم است؟ نیز می تواند برای شما مفید باشد.

2. شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPIs) این ماموریت را تعیین کنید.

هر نمونه برنامه بازاریابی خوب باید توضیح دهد که چگونه بخش بازاریابی پیشرفت ماموریت را اندازه گیری میکند. برای این کار باید شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPIs) خود را مشخص کنید. KPIها معیارهایی هستند که جنبه‌های مختلف یک کمپین بازاریابی را اندازه‌گیری می‌کنند. این شاخص‌ها به شما کمک می‌کنند اهداف کوتاه‌مدت خود را تعریف کرده و پیشرفت خود را به مدیران کسب‌وکار گزارش دهید.

شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPIs)

16989 5396de66c5f1614f0e5fe988cمثال: اگر بخشی از مأموریت شما “افزایش فروش گوشی‌های هوشمند” است، تعداد بازدیدهای وب‌سایت از طریق نمایش‌های ارگانیک را ردیابی کنید.

برای ارزیابی اینکه آیا استراتژی شما در تدوین برنامه بازاریابی مؤثر است یا خیر، باید عملکرد خود را با استفاده از این شاخص‌ها بررسی کنید. برخی از KPIهایی که می‌توانید تعیین کنید عبارتند از:

  • رشد در فروش
  • افزایش بازدیدکنندگان وب‌سایت
  • میزان لایک، اشتراک‌گذاری و تعاملات در رسانه‌های اجتماعی
دوره بازاریابی محتوایی، فرصتی استثنایی برای یادگیری گام به گام و تبدیل شدن به یک متخصص بازاریابی محتوا، بدون نیاز به هیچ پیش‌نیازی!

دوره بازاریابی محتوا  

3. پرسوناهای خریدار خود را شناسایی کنید.

پرسونای خریدار توصیفی از افرادی است که می‌خواهید جذب کنید. این توصیف می‌تواند شامل سن، جنسیت، مکان، اندازه خانواده، و عنوان شغلی باشد.
پرسوناهای خریدار شما باید به‌طور مستقیم منعکس‌کننده مشتریان فعلی و بالقوه کسب‌وکار شما باشند.

4. ابتکارات و استراتژی‌های محتوایی خود را برای ایجاد مارکتینگ پلن توضیح دهید.

در این بخش، باید نکات اصلی استراتژی بازاریابی و محتوای خود را بیان کنید.
در نوشتن این بخش، باید به چند نکته اشاره کنید:

  • نوع محتوایی که قصد تولید آن را دارید، مانند پست‌های وبلاگ، ویدیوهای یوتیوب، اینفوگرافیک‌ها، یا کتاب‌های الکترونیکی.
  • مقدار محتوایی که تولید خواهید کرد. این مقدار ممکن است به صورت روزانه، هفتگی، ماهانه یا فصلی باشد.
  • اهداف و KPIهایی که برای هر نوع محتوا در نظر دارید.
  • کانال‌هایی که برای انتشار محتوا از آنها استفاده می‌کنید، مانند فیسبوک، لینکدین، اینستاگرام، و یوتیوب.
  • تبلیغات پولی که قصد دارید در این کانال‌ها اجرا کنید.

download

5. مواردی که در برنامه لحاظ نشده‌اند را به وضوح مشخص کنید.

یک نمونه برنامه بازاریابی خوب باید توضیح دهد که تیم بازاریابی بر چه چیزی تمرکز خواهد کرد و بر چه چیزی تمرکز نخواهد داشت.
این بخش به شما کمک می‌کند تا ماموریت، پرسوناها، KPIها و محتوای خود را توجیه کنید.

6. بودجه بازاریابی خود را تعریف کنید.

هزینه‌های مختلف مانند هزینه‌های فریلنسری، حمایت‌های مالی و استخدام را در این بخش وارد کرده و بودجه بازاریابی خود را مشخص کنید.

  7. رقبا را شناسایی، تحقیق و تحلیل کنید.

یکی از بخش‌های مهم بازاریابی، شناخت رقبا است و به تدوین یک برنامه بازاریابی موثر کمک می کند.تحقیق کنید که چه کسانی رقبای اصلی شما هستند و هر کدام را به‌طور خلاصه پروفایل کنید.

16989 5396de66c5f1614f0e5fe988c

شما در یک بازار رقابتی فعالیت می‌کنید و رقبایی دارید که ممکن است بزرگ‌تر و با تجربه‌تر از شما باشند. به همین دلیل، ضروری است که به دقت فعالیت‌های بازاریابی آن‌ها را بررسی کنید.

این تحلیل به شما کمک می‌کند استراتژی‌های موفق را شناسایی کرده و از آن‌ها الهام بگیرید. همچنین، به شما امکان می‌دهد تفاوت‌های بین اهداف بازاریابی خود و رقبایتان را مشخص کرده و راه‌هایی برای پر کردن شکاف‌ها و بهبود عملکرد کسب‌وکار خود پیدا کنید.
یکی از بخش‌های مهم در ایجاد مارکتینگ پلن، تجزیه و تحلیل SWOT است. این تحلیل شامل موارد زیر است:

  • نقاط قوت
  • نقاط ضعف
  • فرصت‌ها
  • تهدیدها

8. مشارکت‌کنندگان و مسئولیت‌های آن‌ها را مشخص کنید.

در این بخش باید توضیح دهید که چه کسی مسئول چه کاری است.
توصیه می‌شود که از توضیح جزئیات روزانه پروژه‌ها خودداری کرده و تنها به تیم‌ها و رهبران آنها که مسئول انواع مختلف محتوا، کانال‌ها و KPIها هستند اشاره کنید.

اکنون که مراحل لازم برای ایجاد یک نمونه برنامه بازاریابی مؤثر را می‌دانید، وقت آن است که اقدام کنید و برنامه خود را پیاده‌سازی کنید.

برای دانلود نمونه برنامه بازاریابی رایگان کلیک کنید.

تمپلیت رایگان  

سوالات متداول:

نمونه برنامه بازاریابی رسمی چیست؟

این یک سند مکتوب است که استراتژی‌های بازاریابی و تبلیغاتی برند شما را شرح می‌دهد. در این برنامه باید مشخص شود که شما چه کسی هستید، چه خدماتی ارائه می‌دهید، مشتریان هدف شما چه کسانی هستند و چگونه قصد دارید آنها را هدف قرار دهید. برنامه باید یک دوره ۱۲ ماهه را پوشش دهد.

یک مارکتینگ پلن قرار است چگونه باشد؟
برنامه‌های بازاریابی اسناد عملیاتی هستند که بازارهای هدف، اهداف، رقابت، ابتکارات محتوا، بودجه، برنامه‌های سرمقاله و روش‌های فرآیند را مشخص می‌کنند. برنامه های بازاریابی عبارتند از: اهداف بازاریابی، اهداف و شاخص های کلیدی عملکرد (KPIs)

دیدگاهتان را بنویسید