یکی از زبانهای برنامه نویسی پرطرفدار PHP است که با قدرت و انعطاف پذیری بالایی که دارد مورد استفاده بسیاری از برنامه نویسان در سراسر دنیاست. در حال حاضر فریمورک های مختلفی از جمله Cake PHP ،Symfony ،Zend ،Codeigniter ،Phalcon ،Yii FuelPHP،Slim ،Laravel وجود دارد که به کدنویسی بهینه کمک میکنند.
فریمورک چیست؟
در برنامه نویسی، فریمورکها پلتفرمی برای توسعه برنامههای کاربردی را فراهم میکنند. در واقع یک الگوی است که میتوان آن را با افزودن کد تغییر داد. فریمورکها شامل برنامههای پشتیبانی، کامپایلرها، کتابخانههای کد، مجموعه ابزارها و APIها هستند.
فریمورکها توسط جامعه بزرگ از برنامه نویسان ساخته میشوند و متناسب با نیاز مدام در حال بروزرسانی هستند و به کدنویسی بهینه کمک میکنند. با فریمورکها نیاز به نوشتن مجدد کدها ندارید و میتوانید در زمان کمتری پروژه هایتان را کدنویسی کنید. برای یادگیری فریمورکها نیاز به آشنایی با کدهای PHP دارید و نمی توانید مستقیم به سراغ یادگیری یک فریم ورک بروید..
فریمورکهای PHP
تعداد زیادی فریمورک تا الان ایجاد شده که تعداد کمی محبوب باقی ماندهاند. از جمله فریمورکهای محبوب PHP میتوان موارد زیر را نام برد:
فریمورک Laravel
یکی از بهترین فریمورکهای PHP که توسط کسب و کارهای بزرگی برای ساخت وب سایت استفاده میشود، Laravel است. این فریمورک طرفداران زیادی دارد و به داشتن سرعت بالا معروف است. لاراول اوپن سورس است و بر مبنای معماری سه لایه یا MVC است. یادگیری ساده و کاربردی بودن این فریمورک از ویژگیهایی است که سبب شده برنامه نویسان زیادی آن را انتخاب کنند. در مقاله لاراول چیست جزئیات بیشتر این فریمورک را بخوانید.
ویژگیهای فریمورک لاراول
- توابع و افزونه های داخلی
- امنیت سطح بالا
- مایگریشن امن
- سربار نبودن بر بروی سرور
- ابزار قوی برای یکپارچه سازی
- دارای انجمن گسترده توسعه دهندگان
فریمورک Symfony
Symfony یکی از مطمئنترین فریمورکهای PHP است. این فریمورک به ایجاد و نگهداری سریعتر برنامهها کمک میکند. این فریمورک از اجزای دیگر مانند Templating ،Translation ،Validator،Form Config و موارد دیگر پشتیبانی میکند. این فریمورک مقیاسپذیر است به این معنی که بهگونهای طراحی شده که میتوانید از آن برای ساخت وبسایتهای کوچک و بزرگ استفاده کنید.
ویژگیهای فریمورک سیمفونی
- پشتیبانی از Doctrine ORM برای مدیریت پایگاه داده
- پشتیبانی از سیستم قالببندی Twig برای جداسازی منطق برنامه از ظاهر وبسایت
- دارای مجموعه کاملی از کتابخانهها برای کارهای رایجی مانند مسیریابی، احراز هویت و مدیریت پایگاه داده
- قابلیت نگهداری آسان تر
- پشتیبانی طولانی مدت توسط جامعه بزرگ از توسعه دهندگان
- امنیت بالا
- قابل استفاده برای وبسایتهای کوچک و بزرگ
- قابلیت استفاده آسان
- امکان اعتبار سنجی دادهها
فریمورک Zend
یکی از سبکترین فریمورکهای PHP با یادگیری ساده و قابلیت استفاده مجدد Zend است. این فریمورک انعطاف پذیری بالایی در طراحی و برنامه نویسی شی گرا دارد. فریمورک زند سرعت بالایی دارد و مناسب ساخت سایتها و برنامههای پیچیده است.
ویژگی فریمورک Zend
- توسعه سریعتر
- کیفیت چند منظوره
- معماری انعطاف پذیر
- پشتیبانی توسط بیش از 300 مشارکت کننده
- بهرهوری بالا
- پشتیبانی از Zend_Db برای مدیریت پایگاه داده
- امنیت بالا با با ارائه ابزارهای مختلفی مانند احراز هویت و رمزنگاری
- سرعت توسعه بالا
فریمورک Cake PHP
یکی از چارچوب های قابل اعتماد Cake PHP است. این چارچوب PHP CRUD (ایجاد، خواندن، به روز رسانی و حذف) که از حیاتیترین جنبههای فریمورک است را آسان میکند. برخی از ویژگیهای جالب کیک پی اچ پی عبارتند از Session ،Request Handling، Validation ،Cookie ،Email ،Security و غیره. CakePHP کدنویسی را برای برنامه نویسان بدون دردسر و همچنین روند توسعه را سریعتر می کند.
فریمورک CakePHP با داشتن ویژگیهای زیر برای کدنویسی مناسب است:
- کدنویسی سریعتر
- مدیریت آسان پایگاه داده
- صرفه جویی در هزینه
- سازگاری بالا
- امنیت بهتر
- یادگیری ساده با مستندات موجود
- تست و اشکال زدایی سریع
فریمورک Codeigniter
Codeigniter یک فریمورک برای ساخت وبسایتهای سبک است. این یک فریمورک PHP دارای کدهایی با حجم کم و سرعت بالاست. کدایگنایتر متن باز و مبتنی بر MVC است و کمک میکند تا برنامه های خود را به بخشهای مجزا و قابل مدیریت تقسیم کنید.
مواردی مانند سرعت، سادگی استفاده، انعطاف پذیری بالا و جامعه بزرگ از توسعه دهندگان از ویژگیهای این فریمورک است.
در ادامه سایر ویژگی این فریم را معرفی می کنیم:
- ایمن و کاربر پسند
- پیاده سازی آسان
- توسعه برنامه وب بزرگ و کوچک
- بدون قوانین محدود کننده کدگذاری
- عملکرد عالی
- دارای کتابخانه های قدرتمند
- قابلیت توسعه بالا
فریمورک Phalcon
شاید برایتان جالب باشد که Phalcon یکی از فریمورکهای PHP است که به زبان PHP نوشته نشده و به صورت فایلهای باینری C و C++ کامپایل شده است. Phalcon از معماری MVC استفاده میکند و منابع بسیار کمی مصرف میکند.
این چارچوب برای ساخت برنامههای کاربردی وب کاربرد دارد. همچنین مصرف پردازنده و حافظه Phalcon در مقایسه با سایر فریم ورکهای PHP سربار کمی برای برنامههای مبتنی بر MVC ایجاد میکند.
Phalcon با داشتن ویژگیهای زیر برای کدنویسی مناسب است:
- فرم ساز
- Views & Frontend
- معماری نوآورانه
- موتور قالب
فریمورک Yii
Yii یکی از چارچوب های قابل اعتماد PHP است که به دلیل فرآیند نصب ساده اش شناخته شده است و به سادگی قابل گسترش است. این فریمورک بکاند همانند لاراول است که توسعه و آزمایش سریعتر اپلیکیشنهای وب را امکانپذیر میکند. Yii یک گزینه ایده آل برای ایجاد CMS، پورتالها، انجمنها، خدمات وب RESTful است.
ویژگیهای فریم ورک Yii
- کد نویسی سبک
- استفاده از حافظه کمتر
- ویژگی های امنیتی عالی
- پشتیبانی از توسعه API RESTful
فریمورک FuelPHP
FuelPHP یکی از بهترین فریم ورک های PHP است که با PHP 5.3 نوشته شده و سریع، ساده و انعطاف پذیر است. این فریمورک شامل ویژگی مانند HMVC، Templating، Sessions، Caching، ActiveRecord، Models، Cookies، Forms و… است. مواردی که آن را به فریمورک برتر PHP تبدیل میکند عبارتند از: پیاده سازی RESTful، سیستم مسیریابی URL، معماری HMVC، حفاظت از آسیب پذیری، اعتبارسنجی دادهها.
FuelPHP ویژگیهای زیر را دارد:
- URI انعطافپذیر
- ساختار مدولار
- رویکرد جامعه محور
- مدل ORM سبک
- فیلتر ورودی و امنیت عالی
- توسعه API
فریمورک PHPixie
PHPixie یکی از بهترین فریمورکهای PHP است که با هدف آسانتر کردن فرآیند توسعه برنامههای وب ساخته شده است. مانند FuelPHP، این فریم ورک نیز با الگوی معماری HMVC پیاده سازی شده است. این فریموک منبع باز است و امکان کدنویسی تمیز را با ویژگی SOLID فراهم میکند.
PHPixie دارای ویژگیهای زیر است:
- سرعت و زمان بارگذاری بالا
- معماری پایدار و سازگار
- پشتیبانی MongoDB
- واحد تست شده
- احراز هویت داخلی
- امکان استفاده مجدد از کدها
- امنیت بالا
فریمورک Slim
Slim یک میکروفریمورک PHP است که به شما کمک میکند تا به سرعت برنامه های کاربردی وب و API های ساده و در عین حال قدرتمند بنویسید. علاوه بر این، بسیاری از توسعه دهندگان PHP از آن برای توسعه APIها و سرویسهای وب RESTful استفاده میکنند.
فریمورک Slim ویژگیهای زیر را دارد:
- به حداقل رساندن فرآیند اشکال زدایی
- مستندات عالی
- ساخت برنامه های REST
- پشتیبانی PSR-7
- مقیاس پذیری بالا
- امنیت پیشرفته
کدام فریمورک را انتخاب کنیم؟
فریمورکهایی که معرفی شده از فریمورک های معروف هستند و توسط جامعه بزرگ از برنامه نویسان پشتیبانی میشوند. در حال حاضر Laravel، CodeIgniter، CakePHP و Yii از بهترین فریمورکهای PHP هستند و طرفداران زیادی دارد. اگر سری به گوگل ترند بزنید و این فریمورکها را مقایسه کنید لاراول با اختلاف زیادی از بقیه فریمورکها محبوب بیشتری دارد.
داشتن فریمورکهای مختلف باعث شده تا php بعد از گذشت سالها هنوز یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی بک اند باقی بماند. فریمورکهای معرفی شده تعدادی از فریمورکهای معروف هستند. شما هم در قسمت دیدگاهها تجربه تان را از کار کردن با این فریمورکها یا سایر فریمورکهای معروف با ما با به اشتراک بگذارید.
2 پاسخ
سلام
ممنون از مقاله خوبتون
با بررسی هایی که انجام دادم قصد دارم لاراول را یاد بگیریم برای شروع چه سطحی از PHP را باید یاد بگیرم؟
درود، خوشحالم که مفید بوده واستون.
برای یادگیری لاراول بهتره اول به PHP تسلط لازم رو داشته باشید. اگر قصد یادگیری PHP رو دارید میتونید به دوره PHP به نشانی: https://academy.rtl-theme.com/course/php-programming/ مراجعه کنید.