همانطور که هیچ شرکتی بدون مدیر سرپا نمیماند، لازمه عملکرد صحیح یک وبسایت و موفقیت آن نیز، تا حد بسیار زیادی وابسته به وجود مدیریت است. مدیران وبسایتها علاوه بر بکارگیری دانش تخصصی خود در راستای تحقق اهداف یک مجموعه که مجموعهای از روشهای افزایش امنیت سایت و تعیین استراتژی برای بازاریابی محتوا را شامل میشود، با اتخاذ بهترین شیوههای مدیریتی و جلوگیری از تحمیل هزینهها، آینده کسب و کار آنلاین یک برند را تضمین میکنند.
تفاوتی نمیکند که یک مدیر سایت تازه کار یا صاحب یک کسب و کار هستید یا تنها به مسیر طراحی سایت با وردپرس و مدیریت آن، علاقه دارید؛ در هر صورت اطلاع از آنکه مدیریت سایت چیست و چه وظایفی را بر عهده دارد، در پیشبرد اهداف شما و رشد یک مجموعه، نقش مهمی را ایفا میکند.
مدیریت سایت چیست؟
این نقش (Administrator) امکان کنترل کامل بر تمام سایت را فراهم میکند. مدیران میتوانند صفحات و نوشتهها را حذف کنند، افزونهها را نصب و فعال کنند و کارهای دیگری انجام دهند. اگر از وردپرس چندسایتی (Multisite) استفاده نکنند، حتی میتوانند همهچیز را بهطور کامل حذف کنند!
اگر می خواهید به عنوان مدیر سایت فعالیت کنید و به وردپرس، تنظیمات، کار با افزونه های امنیتی، افزونه های بکاپ گیری و نحوه تهیه نسخه پشتیبان، مدیریت محتوا و غیره مسلط شوید، طراحی سایت با وردپرس برای شما گزینه مناسبی است. با این دوره می توانید به یک فرد متخصص در حوزه وردپرس تبدیل شوید و نه تنها مدیریت سایت تان را بر عهده بگیرید بلکه خودتان بدون کدنویسی یک طراح سایت حرفه ای شوید.
مدیر سایت کیست و چه وظایفی دارد؟
مدیر سایت وردپرس یکی از شش نقش از پیش تعریفشدهای است؛ که هنگام نصب وردپرس به مالک وبسایت اختصاص داده میشود. مدیر وبسایت یک متخصص مسلط به معماری سایت است؛ که با برخورداری از دانش جامعی از توسعه وب، به بهبود عملکرد سایت و رشد آن کمک میکند. اقدامات و فرآیندهای مختلفی موردنیاز است تا این امر محقق شود. به همین علت، برای یک مدیر سایت، وظایف متعددی تعریف میشود که مهمترین آنها به شرح زیر خواهد بود:
-
حفظ و بهبود امنیت سایت
حفظ امنیت سایت، یکی از مهمترین وظایف هر مدیر سایتی به حساب میآید. اگر مجموعه شما از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکند، لازم است از روشها و پلاگینهای متناسب مانند افزونه وردفنس برای افزایش امنیت سایت خود استفاده نمایید.
در راستای این موضوع، استفاده از یک چک لیست طراحی سایت وردپرس، میتواند کمککننده آن باشد که درنظرگیری هیچ نکتهای فراموش نشود. وردپرس به عنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوا، به مدیران سایت امکان کنترل کامل محتوا، افزونهها و امنیت را میدهد.
با نگاهی به برترین سایتهای ساخته شده با وردپرس درمییابیم که وردپرس نهتنها برای سایتهای وبلاگی، که برای فروشگاههای بزرگ و تخصصی نیز گزینهای ایدهآل به حساب میآید.
-
بررسی سرعت سایت
سرعت پایین یک سایت نه تنها کاربر را خسته میکند، بلکه از نظر موتور جستوجوی گوگل نیز یک نکته منفی درنظر گرفته میشود. این موضوع رنک سایت و سئو آن را تحت تاثیر قرار میدهد. یک مدیر سایت حرفهای باید توانایی بررسی سرعت سایت و روشهای افزایش آن را به کمک ابزارهای مختلف همچون gtmetrix، pagespeed، افزونه راکت و … را داشته باشد.
-
طراحی و بررسی ریسپانسیو بودن
هنگام طراحی یک صفحه، باید بدانیم آنگونه که محتوا در صفحه نمایش کامپیوتر برای ما نشان داده میشود، در تبلت و یا موبایل نخواهد بود. یک مدیر سایت حرفهای، باید با علم به این موضوع، سایت را به شکل ریسپانسیو طراحی کند. به عبارتی، اطمینان پیدا کند که محتوای تولیدی، در تمام دستگاهها به درستی نشان داده میشود.
-
پشتیبانی از دادههای سایت
بکاپ گیری، یکی از مهمترین وظایف هر مدیر سایتی است. با دارا بودن یک نسخه پشتیبان از سایت با افزونه ای کاربردی و مناسب مانند افزونه duplicator pro، حتی در صورت وقوع هرگونه مشکل، از امکان بازیابی و عدم به خطر افتادن وبسایت، اطمینان حاصل میکنیم.
-
تحلیل وبسایت و شناسایی مشکلات
هرقدر هم یک وبسایت به درستی طراحی شده باشد و به لحاظ محتوایی استاندارد باشد، نیازمند تجزیه و تحلیل همیشگی است. استفاده از ابزارهایی همچون Google Tag Manager، Google Analytics، Google Looker Studio ، Search Console و Hot Jar لازمه هر مدیر سایتی است که قصد تحلیل سایت، تحلیل رفتار کاربران، شناسایی علاقهمندیها و شناسایی مشکلات را دارد.
-
تعیین استراتژی دیجیتال مارکتینگ
از دیگر وظایف مهمی که بر عهده مدیران سایت است، میتوان به تعیین استراتژی بهینه دیجیتال مارکتینگ اشاره کرد. این استراتژی باید به نحوی باشد که به افزایش فروش سایت بینجامد. این امر همواره در گرو برخورداری از دانش تحقیق کلمات کلیدی، بازاریابی محتوایی، تولید محتوا و ایدهها و کمپینهای تبلیغاتی، تدوین تقویم محتوایی، تحلیل بازار و دنبال کردن ترندهای روز، امکانپذیر خواهد بود.
-
مدیریت محتوای سایت
اگرچه تدوین و تولید محتوای یک سایت بر عهده مدیر نیست، اما تعیین یک برنامه استاندارد مطابق با نیاز کاربران و محصولات استراتژیک، از وظایف مدیر سایت محسوب میشود. برای این منظور لازم است آشنایی با افزونههای سئو سایت همچون رنک مث و یواست وجود داشته باشد.
-
بروزرسانی قالبها و افزونهها و رفع خطای احتمالی
یک مدیر سایت باید همواره در تلاش باشد که آخرین نسخه از افزونهها را مورداستفاده قرار دهد. همچنین خطاهای احتمالی را شناسایی کند و در صدد رفع آن باشد. حتی در زمان وقوع برخی خطاهای جدی، ممکن است نیاز به نصب مجدد وردپرس وجود داشته باشد که آشنایی با فرآیند حذف و نصب مجدد وردپرس از مهارتهای مهم و موردنیاز مدیر خواهد بود.
برای مدیریت کردن سایت چه مهارت هایی نیاز است؟
حال که تعریفی از مدیریت سایت چیست ارائه داده ایم و نقش حیاتی مدیر وبسایت را در توسعه کسب و کار آنلاین بررسی کردیم و وظایف آن را شرح دادیم. اما یک مدیر متخصص، هرقدر که به لحاظ تخصصی به ابزارها و استراتژیهای مختلف مسلط باشد، مادامی که از مهارتهای موردنیاز برای یک مدیر برخوردار نباشد، عملکرد خوبی از خود ارائه نمیدهد. مهمترین این مهارتها را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- مدیریت بودجه: برنامهریزی و کنترل منابع مالی سایت برای بهینهسازی هزینهها.
- مدیریت زمان: سازماندهی و اولویتبندی فعالیتها برای انجام به موقع وظایف.
- مدیریت پروژه: برنامهریزی، اجرا و نظارت بر پروژههای مرتبط با سایت.
- مدیریت ایمنی: حفظ امنیت سایت و محافظت در برابر تهدیدات سایبری.
- مدیریت کلی: نظارت جامع بر تمام بخشهای سایت، از محتوا و عملکرد فنی گرفته تا تعامل با کاربران و تیم.
- ارتباطات: برقراری ارتباط مؤثر با کاربران، تیم فنی و سایر ذینفعان.
- سازگاری: توانایی انطباق با تغییرات سریع در فناوری و نیازهای سایت.
- رهبری: هدایت تیم و ایجاد انگیزه برای رسیدن به اهداف سایت.
- خلاق و ایدهپرداز: توانایی دادن ایده ای جدید برای سایت.
- توانمندی در انجام کار گروهی: داشتن توانایی در ارتباط باسایر افراد
- درک پرسونای هدف و بازار هدف: مدیر سایت باید درک صحیحی از هدف از سایتی که آن را مدیریت میکند داشته باشد.
- علاقهمندی و تسلط به کسب و کار اینترنتی: داشتن علاقه و مهارت برای انجام کار های آنلاین بخصوص کارهای مبوط به مدیریت سایت.
- آشنایی با برنامهنویسی و سیستمهای مدیریت محتوا همچون وردپرس: توانایی ادیت کدهای وردپرس نیز مزیت محسوب می شود.
آشنایی با برنامه نویسی وردپرس برای ادیت کد ها
وردپرس یک سیستم مدیریت بدون کدنویسی است که همین مسئله آن را محبوب کرده است؛ اما گاهی لازیم داریم کدی اضافه کنیم یا قسمتی از سایت را با استفاده از برنامه نویسی تغییر دهیم. بنابراین آشنایی با زبان برنامه نویسی وردپرس به شما به عنوان یک مدیر سایت کمک زیادی می کند تا سایت را بهتر مدیریت کنید. در آموزش زبان برنامه نویسی آکادمی راست چین به طور تخصصی با برنامه نویسی افزونه و قالب، نحوه استفاده از کدها و به طور کلی زبان برنامه نویسی وردپرس آشنا می شوید.
ابزارهایی که یک ادمین سایت باید بشناسد
در کنار دانش و تخصصی که مدیر سایت در طول زمان آن را کسب کرده است، ابزارهایی موردنیاز است تا به کمک آن استراتژیهای لینکسازی، پیدا کردن کلمات کلیدی مهم، تحلیل رقبا و … را تقویت کند. تعدادی از مهمترین ابزارهایی که هر مدیر سایت باید آنها را بشناسد، شامل موارد زیر میشود:
- داشبورد وردپرس: مرکز اصلی مدیریت محتوا، افزونهها، قالبها و تنظیمات سایت.
- افزونههای امنیتی مثل Wordfence، iThemes Security: برای محافظت از سایت در برابر حملات و تهدیدات سایبری.
- افزونههای پشتیبانگیری مثل UpdraftPlus، Duplicator: برای تهیه نسخه پشتیبان منظم از اطلاعات سایت.
- افزونههای بهینهسازی سرعت مثل WP Rocket، W3 Total Cache:برای افزایش سرعت بارگذاری صفحات و بهبود تجربه کاربری.
- افزونههای سئو مثل Yoast SEO، Rank Math:برای بهینهسازی محتوا و افزایش رتبه سایت در موتورهای جستجو.
- ابزارهای مانیتورینگ سایت مثل Google Analytics، Google Search Console:برای بررسی ترافیک، رفتار کاربران و عملکرد سایت در موتورهای جستجو.
- ابزارهای مدیریت کاربران و نقشها:برای کنترل دسترسیها و مدیریت تیم سایت.
- ویرایشگر قالب و افزونههای صفحهساز مانند المنتور: برای سفارشیسازی ظاهر و امکانات سایت.
- ابزارهای بهروزرسانی و مدیریت افزونهها و قالبها: برای حفظ امنیت و عملکرد سایت با آخرین نسخهها.
سفارشی سازی ظاهر سایت با افزونه المنتور
زمانی که مدیریت یک سایت را به عهده می گیرید ممکن است نیاز شود که تغییراتی در ظاهر صفحات سایت مانند هدر، فوتر،ساخت سوالات متداول و غیره ایجاد کنید. در سایت های وردپرسی این تغییرات از طریق افزونه المنتور که محبوب ترین افزونه صفحه ساز است انجام می شود. بنابراین اگر می خواهید در سفارشی سازی ظاهر سایت، ادیت و طراحی انواع صفحات، بنر، آشنا شدن با خطاها و رفع آن ها متخصص شوید دوره طراحی سایت با المنتور می تواند بسیار به شما در مسیر مدیریت حرفه ای سایت کمک کند.
چرا کسبوکارها باید یک ادمین سایت متخصص داشته باشند؟
کاملاً طبیعی است اگر در واگذاری این مسئولیت دچار تردید باشید؛ چون مدیریت سایت چیست، موضوع پر سرچی است که اکثر صاحبان کسب و کار به دنبال آن هستند و برای آن مردد هستند. ممکن است تصور کنید هزینهاش بالاست یا بخواهید همه امور را شخصاً مدیریت کنید. اما با توجه به رقابت سایت ها وکشیده شدن انواع کسب و کارها از فضای سنتی به فضای آنلاین، سپردن امور تخصصی، بهویژه کارهای فنی، به افراد حرفهای و باتجربه باعث بهره وری و پیشرفت بیشتر سایت شما می شود.
هر پلتفرم گستردهای همچون سایت، نیاز به یک لیدر و مدیر دارد که مسیر راه را طبق چشمانداز شرکت یا صاحبان کسب و کار، برنامهریزی کند. مدیر سایت متخصص، با بازاریابی و تبلیغات، برندسازی، افزایش فروش و مشتری و افزایش اعتبار برند، برای آن مجموعه ارزش میآفریند.
۱. بهبود سئو و افزایش بازدید سایت
مدیر سایت با بهینهسازی عناصر فنی و محتوایی مثل کلمات کلیدی، متا تگها و ساختار صفحات، باعث ارتقاء رتبه شما در گوگل میشود. او همچنین ترافیک سایت را تحلیل میکند تا استراتژیهای دقیقتری برای جذب کاربران پیادهسازی کند.
۲. حفظ امنیت و بهروزرسانی مداوم سایت
با انجام بکاپهای منظم، بهروزرسانی سیستم و بررسیهای امنیتی، مدیر سایت از بروز مشکلاتی مثل هک شدن یا اختلال در عملکرد سایت جلوگیری میکند.
۳. افزودن قابلیتها و کدنویسی اختصاصی
اگر سایت شما نیاز به قابلیتهای خاص دارد، مدیر سایت میتواند با استفاده از کدنویسی سفارشی، این امکانات را به سایت اضافه کند و عملکرد آن را ارتقاء دهد.
۴. افزایش سرعت و بهینهسازی عملکرد سایت
کاربران صبر کمی دارند؛ مدیر سایت با ابزارهای تخصصی، مشکلات فنی را شناسایی و رفع میکند تا سایت شما سریعتر و روانتر بارگذاری شود—موضوعی مهم هم برای کاربران و هم برای گوگل.
۵. طراحی حرفهای تجربه کاربری (UX/UI)
مدیر سایت میتواند ظاهری جذاب و کاربرپسند برای سایت طراحی کند که کاربران بهراحتی در آن حرکت کنند، اعتماد بیشتری کسب کنند و در نتیجه، نرخ تبدیل افزایش یابد.
در نهایت، نمیتوانیم انتظار داشته باشیم بستر کسب و کار آنلاین ما که همان وبسایت است، بدون پیروی از یک برنامه راهبردی، رشد قابل توجهی داشته باشد و یا انتظارات ما از فروش آنلاین را پاسخ دهد. تحقق این امر به جز برگزینی مدیر سایتی متخصص که آشنا با استراتژیهای بازاریابی، تحلیل رقبا و … است، میسر نخواهد بودبنابراین در این مقال هسعی کردیم پاسخ مناسبی برای سوال مدیریت سایت چیست بدهیم و شما را با وظایف یک ادمین سایت آشنا کنیم.
سوالات متداول
- مدیر سایت چه وظایفی دارد؟
بروزرسانی قالبها و افزونهها و رفع خطای احتمالی، طراحی و بررسی ریسپانسیو بودن، مدیریت محتوای سایت و تحلیل وبسایت و شناسایی مشکلات، چند مورد از وظایف مدیر سایت است.
- مهارتهای موردنیاز مدیریت سایت وردپرس چیست؟
درک پرسونای هدف و بازار هدف، علاقهمندی و تسلط به کسب و کار اینترنتی، خلاقیت و توانمندی در انجام کار گروهی، از جمله مهارتهای موردنیاز مدیر سایت است.
- ابزارهایی که یک مدیر سایت باید با آنها آشنا باشد، کدامند؟
سرچ کنسول، کیوورد تول، ماز، کیورد پلنر، گوگل آنالیتیکس و … از جمله مهمترین ابزارهای موردنیاز مدیر سایت است.